Extragerea fisierelor de raportare lunare XML din Daisy Compact S

Descarca din Google Play aplicatia Daisy XML si vei putea citi si trimite prin email , direct contabilului tau , rapoartele lunare care trebuie extrase din casa de marcat Compact S , la fiecare sfarsit de luna. 

Casele de marcat Daisy Compact S ofera diferite metode moderne  de export a fisierelor de rapoartare lunara XML , acele fisiere care trebuie extrase din casa de marcat , trimise contabilului dvs si intr-un final incarcate pe site-ul ANAF , lunar , in perioada 1-20 ale lunii urmatoare raportarii financiare. Avem nu mai putin de 3 metode de extragere si export a datelor. 

Metoda 1 Extragerea fisierelor XML folosind telefonul smartphone cu Android.

Procedura de export a fisierelor de raportare lunara XML. la casa de marcat Daisy Compact S folosind aplicatia Daisy XML instalata pe un telefon inteligent de tip smartphone :

- se foloseste aplicatia GRATUITA pentru dispozitive Android, denumita DAISY XML, care comunica prin Bluetooth cu Daisy Compact S si extrage rapoartele XML , care pot fi transmise direct prin email contabilului dvs. De la locul de instalare al casei de marcat , folosind telefonul mobil Smartphone cu Android , direct contabilului , fara a fi necesara deplasarea cu casa de marcat.

Aceasta aplicatie se gaseste pe Google Play sub numele de " Daisy XML". ( link-ul este https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ggeorgievapps.exportxmlreport )

Se parcurg urmatorii pasi:

 • se descarca aplicatia Daisy XML din Google Play
 • se porneste casa de marcat Compact S si se trece in modul PC 
 • se porneste conexiunea Bluetooth - vezi procedura de conectare Bluetooth mai jos
 • se face imperecherea casei de marcat cu telefonul inteligent
 • se confirma pe casa de marcat si pe telefon ca sa realizat conexiunea Bluetooth
 • se selecteaza pe aplicatia Daisy XML numele casei de marcat "Select cash register"
 • se introduce un email la care trebuie sa fie trimise fisierele "Select default e-mail"
 • se incepe raportarea selectand " Xml report"
 • se alege data de inceput si cea de sfarsit de raportare
 • se trimite raportul pe email folosind contul dvs din telefonul mobil.
   

Procedura de conectare Bluetooth telefon cu casa de marcat Daisy Compact S.

 • se trece casa de marcat in modul PC apasand succesiv tasta M pana la PC ,
 • se introduce parola 9999 dupa care se confirma cu tasta CLK
 • se porneste functia Bluetooth  a casei de marcat apasand tasta STL
 • se porneste in casa de marcat procedura de "Imperechere " cu combinatia de taste "ALT+STL"
 • se cauta dispozitivul pe telefonul mobil : casa de marcat fiscalizata va fi identificata ca ECR si numar unic NUI , iar casa de marcat nefiscala va fi ECR0000000000
 • ATENTIE !!! fisierele XML se pot extrage numai din case de marcat fiscale care au avut in luna fiscala anterioara vanzari si Rapoarte Z efectuate.
 • dupa imperechere se apasa OK pe telefon si TL pe case de marcat


Dupa acest pas , dispozitivul este trecut la Imperecheate si casa de marcat poate fi folosita de aplicatia de citire si raportare Daisy XML.
Modul de utilizare al aplicatiei Daisy XML este intuitiv nu necesita efort de invatare si poate fi facut ori de cate ori este nevoie cu oricate case de marcat. Utilizarea lui Daisy XML este GRATUITA .

Aceasta este cea mai simpla si eleganta metoda posibila de citire a rapoartelor lunare XML tinand cont ca majoritatea populatiei are telefoane mobile inteligente. Elimina drumurile inutile generate de deplasarea la Contabil cu "stick-ul" USB pe care oricare alt model de casa de marcat o impune ca metoda standard. 

Metoda 2 de extragere a fisierelor XML. Exportul pe calculatorul PC urmat de trimiterea direct pe email.

Primul pas este conectarea casei de marcat la calculator folosind cablul USB care vine cu casa de marcat. Metoda de conectare este explicata in articolul " Conectarea la PC

Exportul pe calculatorul PC al rapoartelor lunare se poate folosind aplicatia Daisy Manager  : Se poate descarca aplicatia de aici: 

https://drive.google.com/open?id=1cjgd6o1Gkx-9TDOxOpDho5HH_JQShzzU

Dupa instalarea aplicatiei Daisy Manager , se citeste informatia din casa de marcat astfel:

 • se navigheaza in meniul Rapoarte ,
 • se alege submeniul Rapoarte MF.
 • In fereastra nou deschisa se alege perioada de raportare - recomandarea noastra este sa alegeti luna de raportare- se bifeaza tipul de raport "XML" ,
 • se alege o cale catre un folder GOL ( se poate crea un folder chiar aici)  cu numele raportarii si
 • se apasa comanda "Citeste". 

Programul incepe extragerea fisierelor de raportare tip .p7b si le salveaza in folderul ales de dvs. Dupa terminarea salvarii, in acest folder se vor regasi toate fisierele necesare raportarii lunare, anume fisiere corespunzatoare pentru fiecare raport Z fiscal din perioada de raportare plus un fisier - denumit fisier INDEX sau OPIS- care indica perioada de raportare. Numele acestui fisier OPIS este compus din "Numarul unic de inregistrare - NUI "_numarul raportului Z de inceput - numarul raportului Z de sfarsit cu extensia de fisier p7b. Fisierele corespunzatoare rapoartelor Z au numele format din "NUI"_"numar raport Z"."p7b" .

Metoda 3 de extragere fisiere XML. Exportul fisierelor XML prin modemul GPRS activ din casa de marcat.

Ati observat ca pe Compact S este montat cardul SIM care este activat din fabricatie si conecteaza casa de marcat la serverele Daisy. Acest lucru ne va ajuta sa oferim clientilor nostri o interfata web pentru raportari automate a fisierelor XML si parametrizarea casa de marcat de la distanta. Probabil , incepand cu Ianuarie 2019 vom da drumul la accesul la aceasta platforma. Aceasta metoda moderna de comunicatie cu casa de marcat va permite firmelor care au mai multe case de marcat "imprastiate" in teritoriu sa efectueze raportari lunare elegante , din confortul biroului si trimiterea raportarilor lunare la contabil in mod automat. 

Fisierele generate contin informatiile de raportare solicitate de ANAF si sunt semnate digital si criptate. Nu se admit modificari in corpul acestor fisiere deoarece acestea sunt sesizate de servelele ANAF. 

Aceasta metoda de raportare , extragerea lunara a fisierelor XML, prelucrarea cu programul DUK Intergrator si transmiterea fisierului PDF inteligent generat de DUK este folosita momentan pana la punerea in functiune a serverelor OnLine ANAF, cand se va trece la transmiterea automata, zilnica a raportarilor fiscale.

Aplicatia de raportare DUK Integrator este pusa la dispozitia Contabililor pe site-ul ANAF si poate fi descarcata de la adresa : 

https://static.anaf.ro/static/DUKIntegrator/dist_javaInclus20180910.zip 

Modul de utilizare pentru DUK Integrator este explicat de ANAF  aici: 

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/AplicatiiDec/InstructiuniDepunereA4200_20180926.pdf