Extragerea fisierelor de raportare lunare XML din Daisy Perfect M

Pentru casele de marcat generatia 2018, cele dotate cu Jurnal electronic devine obligatorie raportarea lunara a informatiilor financiare stocate in casa de marcat.

Raportarea se face prin interpretarea fisierelor XML cu programul DUK Integrator , program informatic pus la dispozitie de  ANAF contabililor dvs.

Fisierele XML se extrag din casa de marcat model Daisy PERFECT M folosind cardul SD introdus in casa de marcat in partea de jos a casei de marcat.

Metoda 1. de extragere fisiere XML folosing exportul pe SD card prin comenzi din tastatura casei de marcat:

Pentru casa  de marcat Daisy PERFECT M este posibil exportul fisierelor pe suportul extern de tip SD-card folosind urmatoarele comenzi din tastatura casei de marcat:

  • se apasa succesiv pe tasta BACK pana se ajunge la meniul Vanzare
  • se foloseste tasta "sageata jos" pentru navigarea la meniul MF
  • se introduce parola 9999 urmata de tasta de confirmare OK
  • se apasa tastele 61 urmate de tasta STL
  • se introduce data de inceput de raportare sub forma 011018 ( de ex. pentru data de inceput de raportare 1 octombrie 2018 )
  • se apasa tasta QTY
  • se introduce data de sfarsit de raportare sub forma 311018 ( de ex. pentru data de sfarsit de raportare de 31 octombrie 2018 )
  • se confirma apasand tasta VD

Casa de marcat incepe imprimarea pe hartia termica a amprentelor SHA256 din rapoartele Z si simultan pe cardul SD se vor salva fisierele de raportare solicitate.

Terminarea imprimarii pe hartia casei de marcat indica terminarea exportului pe cardul SD-card.

Se extrage cardul din casa de marcat si fisierele stocate pe card se vor salva pe PC intr-un folder gol in care se pun numai fisierele de tipul *.p7b.

Citirea cardului SD se poate face cu adaptoare "SDcard la USB" , cu dispozitive de citit carduri SD sau direct pe Laptop sau calculator, pentru cele care sunt dotate cu astfel de cititoare de carduri.

Cardul SD trebuie sa fie formatat FAT32 , cu 4Kb sau 8Kb file "Allocation unit size". Dimensiunea maxima a cardului SD nu trebuie sa fie mai  mare de 16Gb.

Aceste tipuri de carduri exista in orice telefon mobil modern , in camerele foto digitale , in general oriunde exista nevoia de stocare a informatiei digitale.

Metoda 2. de extragere a fisierelor de raportare lunara XML este folosind programul Daisy Manager disponibil in sectiunea Download.

Se conecteaza casa de marcat la un PC folosind procedura explicata la articolul "Conectarea la PC"

Dupa instalarea aplicatiei Daisy Manager , se citeste informatia din casa de marcat, se navigheaza in meniul Rapoarte , se alege submeniul Rapoarte MF. In fereastra nou deschisa se alege perioada de raportare - recomandarea noastra este sa alegeti luna de raportare- se bifeaza tipul de raport XML , se alege o cale catre un folder GOL ( se poate crea un folder chiar aici)  cu numele raportarii si se apasa comanda "Citeste". 

Programul incepe extragerea fisierelor de raportare tip .p7b si le salveaza in folderul ales de dvs. Dupa terminarea salvarii, in acest folder se vor regasi toate fisierele necesare raportarii lunare, anume fisiere corespunzatoare pentru fiecare raport Z fiscal din perioada de raportare plus un fisier - denumit fisier INDEX sau OPIS- care indica perioada de raportare. Numele acestui fisier OPIS este compus din "Numarul unic de inregistrare - NUI "_numarul raportului Z de inceput - numarul raportului Z de sfarsit cu extensia de fisier .p7b. Fisierele corespunzatoare rapoartelor Z au numele format din "NUI"_"numar raport Z"."p7b" .

Fisierele generate contin informatiile de raportare solicitate de ANAF si sunt Semnate digital si Criptate. Nu se admit modificari in corpul acestor fisiere deoarece acestea sunt sesizate de servelele ANAF. 

Aceasta metoda de raportare , extragerea lunara a fisierelor XML, prelucrarea cu programul DUK Integrator si transmiterea fisierului PDF inteligent generat de DUK este folosita momentan, pana la punerea in functiune a serverelor OnLine ANAF, cand se va trece la transmiterea automata, zilnica a raportarilor.

Aplicatia de raportare DUK Integrator este pusa la dispozitia contribuabililor de ANAF si poate fi descarcata de la adresa : 

https://static.anaf.ro/static/DUKIntegrator/dist_javaInclus20180910.zip 

Modul de utilizare pentru DUK Integrator este explicat de ANAF  aici: 

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/AplicatiiDec/InstructiuniDepunereA4200_20180926.pdf